De beste tips voor balans tussen werk en privé

Het behouden van een goede balans tussen werk en privé is een taak waar veel mensen grote moeite mee hebben. En dat is niet gek! Hoewel het in theorie heel makkelijk klinkt om grenzen te stellen en wat vaker tijd voor sociale contacten vrij te maken, blijkt dit in de praktijk wel anders. De werktelefoon uitzetten op vrije dagen is toch lastiger dan gedacht. En even antwoorden op dat mailtje na werktijd is toch niet zo’n moeite? Toch is het belangrijk de balans tussen werk en privé te bewaren, sinds gebleken is dat niet alleen jij, maar ook je productiviteit er baat bij heeft. Deze tijdmanagement tips kunnen je daarbij helpen.

balans werk en prive blog

Overwerken? Onhandig!

De balans tussen werk en privé begint bij het aangeven van je eigen grenzen. Deze waarborgen is echter misschien nog wel lastiger dan dat. Het is namelijk niet zo dat wanneer je veel werkt, je ook goed werkt. Integendeel! Uit verschillende studies blijkt dat productiviteit door onrealistisch lange werkweken juist omlaag gaat in plaats van omhoog. Hoe contra-intuïtief ook, is het dus juist beter om de laptop op tijd dicht te klappen. Je werkuren onder de loep nemen is dan ook de eerste stap naar een betere balans tussen werk en privé.

De kracht van nee

Nog eentje die onder het aangeven van grenzen valt. Het woord “nee” heeft over het algemeen een negatieve connotatie op de werkvloer. Maar laten we eerlijk zijn: uiteindelijk heb je vooral jezelf ermee als je over je grenzen gaat. Bovendien moeten we leren dat we niet alles kunnen doen – en dat ook niet altijd moeten willen. Een balans tussen werk en privé wordt dan ook sneller behaald wanneer jij de kracht van het magische woord gaat beseffen.

Samenwerken

Balans tussen werk en privé is haast onmogelijk alleen te behalen. Vragen om hulp is misschien niet altijd leuk, maar vaak wel nodig – en bijna altijd handig. Natuurlijk kan je jezelf forceren om bepaalde onrealistische doelen te behalen elke week, maar in plaats daarvan kan je ook gewoon om hulp vragen bij je collega’s. Zo hoef jij niet altijd langer op kantoor te blijven om deze taken af te ronden, en stimuleer je ook nog eens meteen een goede werksfeer.

Niet altijd bereikbaar

In de digitale wereld waarin we leven is het lastig voor te stellen dat we niet bereikbaar zijn. Toch zou het de balans tussen werk en privé enorm ten goede kunnen komen om af en toe even offline te gaan. Stel voor jezelf (en voor je collega’s en leidinggevenden) harde eisen als het aankomt op bereikbaarheid. Het is niet nodig om buiten kantoortijden nog je laptop open te klappen om de werkmail te beantwoorden, en dat appje kan ook écht wel even tot morgen wachten. Gun jezelf de (mentale) rust en houd je aan je eigen afspraken.

Balans tussen werk en privé: plan slim en doe ook eens niks

Als we het over productiviteit hebben, staat of breekt dit niet alleen met de werkende uren, maar ook hoe je deze tijd benut. Stel voor jezelf (of samen met je collega’s of leidinggevenden) realistische takenpakketten op die te voldoen zijn in de uren dat je bezig bent. Houd bijvoorbeeld een (online) agenda bij om al je afspraken strategisch in te plannen. En doe ook eens even niks. Plan tijd in met je familie en vrienden of trek je lekker terug in jezelf. Alleen door deze oplaad-tijd actief in te plannen, wordt de balans tussen werk en privé voor jou een realistischer doel.

Hoe zorgen we intern bij ttif.company voor de juiste werk en privé balans?

Het sport uurtje, met je gezin lunchen, de was draaien, kinderen naar school brengen, etc.. Bij ttif.company vinden wij dat dat hoort bij invulling geven aan de werk en privé balans. Zolang het uiteraard niet ten koste gaat van de kwaliteit van dienstverlening. Transparantie hierin is key! Onze medewerkers en leidinggevenden maken daarom duidelijke afspraken met elkaar. Ook teamleden zijn op de hoogte van elkaars planning. Zo houden wij rekening met elkaar en kun je met een gerust naast het werk ook meer privé gerelateerde dingen doen.

Nieuwsgierig naar onze openstaande vacatures. Ga naar de overzichtspagina van onze vacatures.

ttif.company is een leerrijke omgeving met fijne collega’s. We werken hard, iedere dag weer, om samen het beste resultaat te halen.

Geschreven door:

Jacky Dumas

Marketing & Communicatie specialist

Lees ook deze verhalen