Het belang van vitale medewerkers

Vitale medewerkers: we horen de term vaak langskomen. Ze zouden niet alleen het werkplezier, maar ook de productiviteit stimuleren. Maar hoe definiëren we eigenlijk wat vitale medewerkers zijn? En, misschien wel veel belangrijker: hoe vergroten we vitaliteit en wat kunnen werkgevers daarin betekenen? Wij zetten het voor je op een rijtje. Daarnaast zoomen we ook in hoe we bij ttif.company intern zorgen voor vitale medewerkers!

vitale medewerkers blog

Vitale medewerkers: wat zijn het?

De definitie van het woord “vitaal” kan voor iedereen wat anders betekenen. Over het algemeen zien we vitaliteit als een staat-van-zijn die zowel energiek, actief en sterk is. Passen we dit toe op de werkvloer, zien we daar uiteraard het liefste pro-actieve, bruisende mensen rondlopen. Als organisatie weet je namelijk dat je van dit personeel de vruchten plukt.

Motivatie en productiviteit

Vitale medewerkers zijn namelijk niet alleen gemotiveerd, ze zijn hierdoor ook vaak productiever. Het is dan ook niet gek dat vitale medewerkers vaak worden genoemd als het fundament van gezonde organisaties. Deze productiviteit ga jij namelijk uiteraard terugzien in de eindcijfers. Als een medewerker intrinsiek gemotiveerd is en plezier heeft in wat hij of zij doet zijn taken sneller volbracht, en gebeurt dit op hoger niveau. Is een medewerker fysiek of mentaal niet in balans, of is er weinig werkplezier? Dan is het veel lastiger om die deadline te halen.

Tijd en geld

Op de lange termijn betekent dat, dat niet-vitale medewerkers je als ondernemer geld kunnen kosten in plaats van opleveren. Niet alleen lopen taken en processen minder gestroomlijnd door lage motivatie, ook zijn deze medewerkers vaker verzuimd. Vroege tekenen van kwaaltjes die niet serieus worden genomen kunnen resulteren in burn-out of fysieke onwel. Des te belangrijker dus om de gezondheid en vitaliteit van de medewerkers te waarborgen.

Stimulansen voor vitaliteit

Als leidinggevende heb je een cruciale rol in het stimuleren en waarborgen van de vitaliteit van je werknemers. Vitale medewerkers komen niet uit de lucht vallen; deze moeten worden gevormd. Door constant te luisteren en in gesprek te gaan met het personeel, heb je een beter idee wat er bij hen speelt. Zo kan je op tijd ingrijpen als er wat aan de hand is.

Omdat we weten dat prestaties verbeteren wanneer ze erkend worden, is het belangrijk de sterke punten van de werknemers zo goed als mogelijk te benadrukken. Door te focussen op het positieve, kan je bovendien vitale medewerkers inspireren om hetzelfde te doen. Hierdoor creëer je niet alleen een veilige werksfeer, maar ook een toename in productiviteit.

Hoe zorgen we intern bij ttif.company voor vitale medewerkers?

Wij houden op zijn tijd ook van een borrel, een stuk taart op een verjaardag van een collega of een bitterbal na een dag lang werken. En tegelijkertijd proberen wij medewerkers te stimuleren bewust te zijn van hun gezondheid en vitaliteit. Sporten mag bijvoorbeeld bij ttif onder werktijd. Daarnaast zijn wij groot voorstander van staand of lopend vergaderen, ook wel bekend als de ‘walk & talk’. Vitaliteit bij ttif.company draait niet alleen om fysieke vitaliteit, maar ook om mentale vitaliteit. Aandacht voor jou als professional en persoon, is de weg naar ons succes. Werkplezier vinden we belangrijk. We doen regelmatig leuke dingen met elkaar. Zo verzinnen we iedere keer net even iets anders om een lach op het gezicht van onze medewerkers te toveren. En altijd een link naar vitaliteit en gezondheid (hoe kan het ook anders)!

Nieuwsgierig naar onze openstaande vacatures. Ga naar de overzichtspagina van onze vacatures.

ttif.company is een leerrijke omgeving met fijne collega’s. We werken hard, iedere dag weer, om samen het beste resultaat te halen.

Geschreven door:

Jacky Dumas

Marketing & Communicatie specialist

Lees ook deze verhalen