Hoe motiveert een teamleider een team?

Een van de belangrijkste taken van een teamleider is het motiveren van het team. Een gemotiveerd team kan immers veel meer bereiken dan een team dat gedemotiveerd is.

5 factoren om als teamleider jouw team te motiveren

Er zijn verschillende manieren om de motivatie van het team te vergroten. In onderstaande opsomming vind je enkele belangrijke factoren die kunnen bijdragen aan het verhogen van de motivatie van je teamleden, zoals erkenning en waardering, doelstellingen en doelen, opleiding en ontwikkeling, autonomie en vertrouwen, feedback geven en ophalen en eerlijke en open communicatie. Door deze factoren op de juiste manier toe te passen, bouw je als teamleider een gemotiveerd en succesvol team op.

Erkenning en waardering

Het is belangrijk om de prestaties van het team te erkennen en te waarderen. Persoonlijke aandacht door écht te luisteren en te horen hoe het met iemand gaat, geeft een medewerker het gevoel erbij te horen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een persoonlijke kaartje, compliment of door het organiseren van een teamuitje.

Doelstellingen en doelen

Het stellen van duidelijke doelen en doelstellingen voor het team kan helpen om de motivatie van het team te vergroten. Het is belangrijk om deze doelen regelmatig te herzien en te bespreken met het team, zo blijft ieder teamlid betrokken en kan hij toegevoegde waarde blijven leveren.

Opleiding en ontwikkeling

Het aanbieden van mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei, kunnen teamleden motiveren om hun vaardigheden te verbeteren en hun carrière te ontwikkelen. Het is hiervoor wel belangrijk dat de teamleider beschikking heeft om leeraanbod aan te reiken in de vorm van trainingen, intervisie of opleidingen.

Autonomie en vertrouwen

Het geven van autonomie en vertrouwen aan het team, zorgt ervoor dat zij zich verantwoordelijk voelen voor het resultaat. Op deze manier worden ze onderdeel van het succes en leveren medewerkers echt een bijdrage aan de organisatieambities.

Feedback geven en ophalen

Het geven van feedback, zorgt ervoor dat medewerkers zich kunnen verbeteren. Het ophalen van feedback geeft inzicht in de mogelijke verbeteringen, maar levert vooral betrokken en gemotiveerde medewerkers op. Ze voelen zich gehoord en betrokken bij de ontwikkeling en voelen zich op waarde ingeschat.

Het verhogen van de motivatie van je team: combinatie van externe en interne factoren

Het is belangrijk om te onthouden dat motivatie niet alleen afhangt van externe factoren, maar ook van interne factoren zoals persoonlijke doelen, waarden en interesses van elk teamlid. Het begrijpen van deze factoren en het individueel aanpakken van motivatie kan de motivatie van het team vergroten en bijdragen aan het succes van het team.

De kracht zit er voornamelijk in om deze strategieën met elkaar te combineren en door de juiste toe te passen specifiek gericht op de behoeften van het team of een individu. Op deze manier kan een teamleider een gemotiveerd en succesvol team creëren.

Teamleider bij ttif.company

Ben jij een ervaren en toegewijde leider op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan nodigen wij jou van harte uit om onze vacature van Teamleider te bekijken.

ttif.company is een leerrijke omgeving met fijne collega’s. We werken hard, iedere dag weer, om samen het beste resultaat te halen.

Geschreven door:

Jacky Dumas

Marketing & Communicatie specialist

Lees ook deze verhalen